Café Två Skator

Café Två Skator
oktober 12, 2016 admin
In Blogg

Mitt Arboga är Mälarstrandens sätt att lyfta både personer och verksamheter som vi tycker gör det där lilla extra för Arboga – som gör staden till en bättre plats att bo och arbeta i. Har du något förslag på vem vi ska visa upp härnäst? Maila oss på info@malarstranden.se med ditt tips!


malarstranden-cafe-tva-skator-4

Vi vrider av paraplyet, kollar oss omkring och sätter oss en bit in i lokalen. Regnet piskar utanför, och trots att det inte är första gången vi besöker Två Skator så känns stämningen allt mysigare när folk springer in för att ta skydd från ovädret utanför, och för att värma upp sig med en kopp kaffe bland lugnet. Lunchrusningen är snart här, så vi passar på att beställa in en gulaschsoppa (Mälarstrandens favorit på menyn), och tar in lugnet som liksom för alla andra slår oss väl på plats. Vi iakttar hur lokalen blir mer och mer fullsatt, och ser hur ansikten skiner upp när maten står på bordet. Väl mätta och belåtna tar vi oss en kopp ekologiskt kaffe från Mexiko (vars detaljerade ursprung vi kan läsa om på plats) och går för att leta upp Nina, Två Skators ägare, för en pratstund.

Men hon är inte där. Fullt upp på annat håll, får vi höra. Utöver att vi dyker upp oannonserade förstår vi även att hon har mycket att stå i, så vi dricker upp kaffet, tar en uppsättning bilder från lokalen och försöker igen en annan dag. Lite senare får vi tag i Nina, den här gången över telefon.

Nina Larsson driver sedan en tid tillbaka Café Två Skator, ett White Guide-rekommenderat café mitt i centrala Arboga. Vi får veta att hon är uppvuxen här, och efter att ha bott närmare 15 år i Örebro är hon tillbaka för att driva vidare en av Arbogas absoluta stoltheter.

malarstranden-cafe-tva-skator-3

Hej Nina, kul att vi kunde styra ihop en pratstund! Vi vet att du har mycket att göra, så tiden uppskattas. Det vi är mest nyfikna på är väl egentligen… ja, hur kommer det sig att ni flyttade tillbaka hit från Örebro efter 15 år?

Det var ju så enkelt som att vi längtade hem… vänner, familj – allt fanns ju här. Plus att det är bra att bo i en mindre stad när ens egna familj växer med barn och allt.

Ah, vi förstår. Men hur var det att växa upp i Arboga?

Väldigt lugnt och tryggt, och det finns otroligt mycket föreningar för barn. Oavsett om man vill hålla på med musik, sport, annan kultur – det finns, och det är jättebra. Vi har ju också badhus, badplatser… allt vi vill ha, trots att Arboga är en relativt liten stad. Suveränt för barnen!

Hur ser boendesituationen ut idag då – bor du i villa, lägenhet?

Jag bor i villa idag, vilket är perfekt för familjen, i centrala Arboga – det tar någon minut till stationen. Så det finns ingen pendlingstid precis, det är toppen.

Kul att höra, vi blir ju lite smått avundsjuka. Men Örebro då, åker du ofta “tillbaka” dit?

Nej, inte speciellt ofta. Det är väl om man ska träffa kompisar eller besöka något event – det går ju så fort ändå med motorvägen. Man skulle lika gärna kunna jobba där.

malarstranden-cafe-tva-skator-2

Så, Två Skator. Vi älskar det du gör, och är nyfikna på hur du ser på företagande här. Hur är  det att driva verksamhet i Arboga egentligen?

Att driva företag rent allmänt är ju mycket jobb, riktigt tufft. Samtidigt är det ju väldigt roligt, och just i en liten stad är det väldigt uppskattat. Jag tror att alla här som vågar satsa och väljer att starta upp något, vare sig det är ett café, klädbutik, en resturang eller något annat uppskattas otroligt mycket. Det är ju vi som vågar kasta oss in med egna företag som tillsammans hjälper till att hålla en liten stad vid liv.

Man hjälper till med arbetstillfällen och ger tillbaka på så sätt, och jag tror att alla andra uppskattar det då man har någonstans att ses, någonstans att ta det lugnt – och för vår lilla stad att ha ett White Guide-café är extra uppskattat då man bidrar med något unikt. I en storstad försvinner sånt i mängden.

malarstranden-cafe-tva-skator-1

Så, med din kunskap – vad rekommenderar du att man beställer på menyn?

Våra bullar är ju ganska berömda, och trots att vi som jobbar här har hållit på ett bra tag tröttnar vi aldrig på doften när de tas ut ur ugnen. Så det är nog en gammal hederlig bulle som rekommenderas.

Sen när det gäller maten, oj… det är ju svårt. Men det måste bli vår bakade potatis med skagenröra. Alla älskar den!

Men ett White Guide-rekommenderat café i en liten stad – hur ser andelen stammisar kontra turister ut?

Det är väldigt lika, faktiskt. Under vinterhalvåret är det mestadels stamkunder, men det kommer fortfarande alltid nya gäster. Vare sig det är folk som bara har vägarna förbi eller de som aktivt letar upp oss så har vi alltid nya, glada besökare att se fram emot, och som mest är de här under sommarsäsongen (maj-augusti).

Så, utöver det uppenbara – finns det något eget smultronställe du vill rekommendera?

Ja, alltså… man har ju inte så mycket tid övers till sånt. Men Arboga Museum är ju bra – för att vara en liten stad så är museet väldigt aktivt och har väldigt många fina vernissager. Så Arboga Museeum är väl värt ett besök, både sommar och vinter – alltid mycket som händer där borta.

Vi tackar Nina för pratstunden och låter henne springa tillbaka till arbetet. Några dagar senare besöker vi återigen Två Skator vid lunchtid, och passar på att testa den bakade potatisen med skagenröra, som aldrig testats av oss Mälarstranden förut. Det kan vara så att gulaschsoppan har puttats ner från prispallen…