Anns ost

Anns ost
november 23, 2016 admin
In Blogg

Mitt Arboga är Mälarstrandens sätt att lyfta både personer och verksamheter som vi tycker gör det där lilla extra för Arboga – som gör staden till en bättre plats att bo och arbeta i. Har du något förslag på vem vi ska visa upp härnäst? Maila oss på info@malarstranden.se med ditt tips!


malarstranden-bostader-anns-ost

Att driva eget företag är alltid en utmaning, oavsett vad man gör och var man är. Ju mer specifik man är i sitt val av bransch, desto bättre måste man dessutom vara för att kunna klara sig. När vi under oktober besökte Anns Ost i centrala Arboga förstod vi direkt hur det kommer sig att man kan driva något så specifikt som en ostbutik när större kedjor lätt kan anses vara konkurrenter.

Eva Dahlén driver sedan ett år tillbaka Anns Ost, efter att den ursprunglige ägaren Ann (japp, så simpelt var det namnvalet) gått i pension. Butiken ligger på Järntorgsgatan 3, bokstavligt talat i mitten av stan. Hon driver allt helt själv, och trots att vi besöker under de lugna timmarna av dagen behöver vi pausa intervjun ett flertal gånger då butiken konstant fylls med nya kunder som bara Eva kan ta hand om.

Hej Eva – kul att du kan ta en stund för att prata!

Hej, inga problem! Jättekul att ni vill vara här, alltid trevligt även om det är mycket att göra.

Vi uppskattar det, så låt oss kasta oss in direkt. Visst är det så att du flyttade hit till Arboga för 13 år sen?

Nej, det var kärleken som fick hit mig för 13 år sen! Jag har ju tidigare drivit eget företag med gardiner tidigare, då bodde jag i Sollentuna i Stockholm. Så när jag tog med mig firman hit fick jag under en tid pendla till Stockholm då alla mina kunder fanns där, men det var inget större problem – det är ju fortfarande inom räckhåll, inget omöjligt att pendla till.

Hur har stan ändrats sedan du flyttade hit?

Oj… ja, det är ju svårt att avgöra. Jag ser väl mest skillnad i att saker och ting händer just nu. Det byggs fram och tillbaka, och man ser verkligen att staden växer idag!

Och det här med att driva eget i en mindre stad, hur är det att byta Stockholm mot Arboga för dig?

Just för oss så är det ju bra. Butiken är så väl inarbetad, och folk var livrädda för att den skulle stänga när Ann skulle gå i pension. Så här är man mest glad över att den är kvar.

malarstranden-bostader-anns-ost-4

Men du har inte precis jobbat med ostar tidigare, eller hur?

Nej, det har jag ju inte… dock har jag varit egenföretagare där jag har arbetat med gardiner i Stockholm och här i Arboga tidigare. Det här är på så sätt en stor omväxling, absolut! Jag blev mest trött på att pendla – det blev många resor fram och tillbaka till Stockholm – så jag började söka annat.

Och när jag fick höra att hon skulle gå i pension så klickade det direkt. Det var bara så bra i tiden att hon skulle sluta och arbetet passade mig. Jag hade förvisso aldrig sett mig driva det här från början, men så fick det bli. Klart det skulle gå! Med kunskap som egenföretagare i botten var det ju logiskt.

Vi ser ju nu att Ann lämnade butiken i gouda händer, men hur gick överlämningen till och hur lärde du dig allt?

Ja, jag har ju varit stamkund här väldigt länge och uppskattat vad Ann gör. Så när vi väl hade kommit överens så började jag praktisera här så att jag var helt redo att ta över vid pensionen.

Det blev en månad tillsammans med Ann där jag tog tillvara på alla hennes kunskaper. Det är väldigt mycket teknik framför allt – hur man delar, vilka knivar som används. Sådant fick jag lära mig då. Sen får man ju läsa, utforska. Det är alltid kul.

malarstranden-bostader-anns-ost-3

Ann hade dessutom byggt upp ett bra sortiment som jag följer, men givetvis testar jag att byta ut saker här och där. Det närmaste vi köper in från är i Kungsör, en färskost. Vi har jättemånga svenska ostar rent allmänt. Vissa är direkt från leverantörer, och vissa andra är direkt från tillverkaren.

Coolt! Så, hur många olika ostar har du här i butiken idag?

100 olika, allt som allt.

Och har du några personliga favoriter?

Det är jättemånga som frågar det! [skrattar]

Generellt gillar jag kittostar bäst – det är för att de har lite sälta till sig. Konsistensmässigt är de som en brie, men orangefärgade utanpå.

Hur väljer du att äta osten – vilka tillbehör gäller?

Själv äter jag den som den är, men om jag skulle ha något till så är det päron. Både kex och marmelad är ju gott till ost, men jag personligen föredrar det med så lite till som möjligt.

malarstranden-bostader-anns-ost-2

Alright, då är vi med! Men nu är vi faktiskt vid vår sista fråga, tillbaka till att fråga om Arboga – har du något favoritställe att besöka?

Oj… jag har ju knappt någon fritid! Men Hjälmare docka är ju fint, och bara naturen i allmänhet. Den är jättevacker häromring, vilket också märks när jag bor i en villa ungefär 1,5km härifrån centrum. Jag cyklar hit nästan året runt – om det är jättemycket snö så går jag!

Tack för att du tog dig tiden, Eva! Jättekul att höra om din resa – vi önskar dig stort lycka till i framtiden!

Tack detsamma!